ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SITE CIBUM

Νοέ 5, 2025 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

 

Αθήνα, 04.11.2025

Αρ.Πρωτ: 45263

ΘΕΜΑ: Δημοσίευμα με θέμα «Ελληνικό ψωμί: Μελέτη σε 473 φρατζόλες διαπιστώνει παταγώδη αποτυχία των φούρνων να βελτιώσουν την ποιότητά του»

Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα σας που αναφέρεται σε «μελέτη 473 φραντζολών»  με τον παραπλανητικό τίτλο ότι οι αρτοποιοί απέτυχαν βελτιώσουν την ποιότητα του ψωμιού η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος θεωρεί υποχρέωσή της να σας ενημερώσει για τα κάτωθι :

  1. Η ποιότητα του ψωμιού στους  βιοτεχνικούς φούρνους  παραμένει υψηλή.

Το ψωμί που παράγεται καθημερινά από χιλιάδες επαγγελματίες αρτοποιούς σε όλη τη χώρα είναι προϊόν φρέσκο, με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και με χρήση πρώτων υλών που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.

  1.    2. Το ζήτημα του αλατιού είναι μόνο μία παράμετρος.

Η ποιότητα του ψωμιού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την περιεκτικότητα σε αλάτι. Παράγοντες όπως η ποιότητα του αλεύρου, η ωρίμανση του προζυμιού, ο τρόπος ψησίματος και η φρεσκάδα του προϊόντος καθορίζουν την συνολική του αξία. Η μείωση του αλατιού αποτελεί στόχο που ήδη προωθείται σταδιακά σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και με σεβασμό τόσο στην γεύση όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

  1.       Οι Έλληνες αρτοποιοί έχουν επιδείξει υπευθυνότητα.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί φούρνοι έχουν ήδη προσαρμόσει τις συνταγές τους, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι χωρίς να θυσιάζουν την ποιότητα και την γεύση. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν χρόνο, εκπαίδευση και σταδιακή αποδοχή από τους καταναλωτές.

  1.       Ζητούμε ακρίβεια και πληρότητα στην ενημέρωση.

Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως παρουσιάζεται, φαίνεται να εστιάζει αποκλειστικά σε ένα τεχνικό στοιχείο χωρίς να λαμβάνει υπόψη το συνολικό πλαίσιο παραγωγής τις  ιδιαιτερότητες της ελληνικής αρτοποιίας και τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει. Η επιλεκτική προβολή στοιχείων  που δημιουργούν εντυπώσεις σε βάρος ενός ολοκλήρου κλάδου είναι απαράδεκτη.

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που βελτιώνουν την διατροφική αξία του ψωμιού με γνώμονα την ποιότητα την παράδοση και τον σεβασμό στον καταναλωτή, ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του κλάδου μέσα από δημοσιεύσεις που απομονώνοντας ένα στοιχείο και δημιουργώντας έναν πομπώδη αναληθή τίτλο, τελικά αγνοούν το σύνολο της πραγματικότητας .

Για την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

Η Πρόεδρος                                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Έλσα Κουκουμέρια                                                              Κώστας Κεβρεκίδης

 

Τελευταίες αναρτήσεις   ―