Επιστολή Ο.Α.Ε προς Πρόεδρο Δημοκρατίας

Φεβ 6, 2014 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

Εξοχότατο κο Κάρολο Παπούλια
Πρόεδρο Δημοκρατίας
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Η Ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδος εκπροσωπεί 15.000 Βιοτέχνες Αρτοποιούς και περί τους 140.000 έμμεσα και άμεσα εργαζομένους που στηρίζονται αποκλειστικά στην Βιοτεχνική Αρτοποιία.

Την ύστατη αυτή στιγμή, κάνουμε έκκληση προς το πρόσωπό σας ώστε να διασωθεί ένας κλάδος από τους λίγους εναπομείναντες παραγωγικούς στην Ελλάδα.
Είστε ένας γνήσιος Ηπειρώτης κύριε Πρόεδρε …

Οι περισσότεροι αρτοποιοί ξεκίνησαν από τα μέρη σας με κακουχίες και αντιξοότητες και έγιναν «νοικοκυραίοι» χάρη στην ανάγκη τους για επιβίωση αλλά και στο μετέπειτα μεράκι τους. Μεράκι και δουλειά που δεν αποτιμάται ούτε σε χρήμα ούτε σε χρόνια δουλειάς.

Όλοι αυτοί οι «φουρναραίοι» πρόσφεραν το ψωμάκι τους στον πόλεμο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το ψωμί είναι «ζυμωμένο» με την ιστορία του ανθρώπου … Είναι συνυφασμένο με την τροφή, την επιβίωση, την θρησκευτική λατρεία, την τέχνη και, παρά το γεγονός ότι με την πάροδο των ετών, κοσμογονικές αλλαγές έχουν γίνει ως προς τον τρόπο διαβίωσής μας, το ψωμί παραμένει «θεμέλιος λίθος» της διατροφής μας, αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης του τόπου μας …

Το επιτυχημένο πάντρεμα της σύγχρονης τεχνολογίας με την μαστοριά και την παράδοση, τα αγνά υλικά, το μεράκι και η αγάπη του ‘Ελληνα Φούρναρη για το καλό ψωμί και το «γείτονά» του, είναι στοιχεία που διασφάλισαν έως τούδε την εμπιστοσύνη του ‘Ελληνα καταναλωτή στον Φούρνο της γειτονιάς του.

Αυτήν την παράδοση κύριε Πρόεδρε, το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να ευτελίσει, εξισώνοντας το κατεψυγμένο ψωμί με το φρέσκο και τις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (Bake off) με τον φούρνο της γειτονιάς. Τον φούρνο πού ο κάθε καταναλωτής γνωρίζει πως το ψωμί που προμηθεύεται ζυμώνεται και ψήνεται στον ίδιο χώρο …
Και απαξιώνει κατάφωρα όλη αυτήν την παραγωγική, παραδοσιακή διαδικασία με την ίδια ευκολία που έχει απαξιωθεί ο θεσμός της οικογένειας, το συνταγματικό. δικαίωμα του Έλληνα Πολίτη για αξιοπρεπή διαβίωση, για παιδεία, για εργασία, για έννοιες που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον Έλληνα νοικοκύρη, ο οποίος είχε δεν είχε την δυνατότητα, θα προσέφερε το καλύτερο δυνατό στην οικογένειά του.
Το ψωμί μυρίζει Ελλάδα. Μυρίζει Ήπειρο όπως και η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και η ζυμαρόπιτα … Είναι παράδοση που ξεκίνησε από τα μέρη που κατάγεστε , εξελίχθηκε σύμφωνα με τις τοπικές γεύσεις και κατέχει πάντα εξέχουσα θέση στο Ελληνικό καθημερινό τραπέζι.
Μπορεί να εξομοιωθεί με το κατεψυγμένο ψωμί? Μπορεί να ισοπεδωθεί με τα κατεψυγμένα αρτοπαρασκευάσματα που απλά ολοκληρώνεται το ψήσιμό τους σε κάποιο από τα προαναφερόμενα σημεία πώλησης?
Ως γνήσιοι αρτοποιοί κύριε Πρόεδρε, σας λέμε πως ΟΧΙ ! ! ! ! Και προτάσεις οργανισμών , όπως ο ΟΟΣΑ, ώστε να βαπτιστούν όλα τα σημεία έψησης ψωμιού «Φούρνοι», είναι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας. Δυστυχώς το Υπουργείο Ανάπτυξης υιοθετεί τυφλά τις προτάσεις αυτές για χάρη των ολίγων και τα ισοπεδώνει όλα μην λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι κάθε τι έχει παγιωθεί εθιμικά ή νομικά αλλά και οποιοσδήποτε, έχει την δική του αξία.
Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να επαγρυπνισθεί η Ελληνική κυβέρνηση η οποία:
Θεωρεί την Ελληνική Βιοτεχνική Αρτοποιία και τον Φούρνο της γειτονιάς, έννοιες περιπές,
Επιδιώκει να «προσφέρει» το ψωμί στα χέρι των λίγων, και να το καθιερώσει ως εισαγόμενο προϊόν όπως άλλωστε και τα περισσότερα τρόφιμα στην Ελλάδα, και
Ηθελημένα και εν γνώσει της θα ενισχύσει την ασυδοσία και την παραπλάνηση του καταναλωτή.
Γνωρίζουμε τον φόρτο εργασίας σας και τα φλέγοντα θέματα που χειρίζεστε, θα ήταν τιμή όμως για όλους τους αρτοποιούς που βρίσκονται σε αναβρασμό, να ορίσετε μία συνάντηση με την διοικητική επιτροπή της Ομοσπονδίας μας ώστε να σας εκτεθούν και δια ζώσης όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή αυτή.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου:

Επιστολή Ο.Α.Ε προς Πρόεδρο Δημοκρατίας

Τελευταίες αναρτήσεις   ―