Ερώτημα για τον συντελεστή ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου

Ιούλ 17, 2015 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ: Ερώτημα για τον συντελεστή ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου

Κύριε Υπουργέ,

Την 15η Ιουλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 4334/2015 (ΦΕΚ Ν 80/16.07.2015) που αφορά στις : «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (Ε.Μ.Σ)».

Στο Παράρτημα 111 (αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή) παρ. 10, όπως αντικαταστάθηκε, ορίζεται πως στον μειωμένο συντελεστή υπάγεται το ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο ή περαιτέρω επεξεργασμένο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ψωμί- το βασικότερο είδος της διατροφικής μας πυραμίδαςέχει σαφέστατα εξελιχθεί σε επίπεδο συνταγών (πρόσμιξη άλλων Ν υλών όπως ελιά, ελαιόλαδο, τυρί, σταφίδα, καρποί, σησάμι κ.α), λόγω ανάγκης του καταναλωτικού κοινού .

Το ερώτημά μας λοιπόν έχει ως εξής: Όλα τα αρτοποιεία της χώρας παράγουν καθημερινά τύπους ψωμιού που ενδέχεται να περιέχουν 5-10 σπόρους, 10-20 γρμ ελαιόλαδο, μία χούφτα σησάμι ή ελάχιστη ζάχαρη. Οι τύποι αυτοί του ψωμιού αποτελούν ψωμί ευρείας κατανάλωσης πλέον για το καταναλωτικό κοινό. Αυτοί οι τύποι ψωμιού σε ποιόν συντελεστή ΦΠΑ κατατάσσονται;

Ο λόγος του ερωτήματος αυτού είναι γιατί στο μειωμένο συντελεστή ανήκουν ούτως ή άλλως το γάλα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας, οι καρποί, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, τα προϊόντα αλευροποιίας και τα άμυλα κάθε είδους. Συνεπώς, το ερώτημά μας χρήζει διευκρινίσεων ως προς τον συντελεστή διάθεσής τους.

Επιπλέον, όπως τίθεται στο νόμο, (ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο η περαιτέρω επεξεργασμένο), αναβιώνουμε την δεκαετία του 1950 στην οποία υπήρχε μόνο ένα είδος ψωμιού διατιμημένο και μάλιστα με συνταγή που έδινε ο νομοθέτης.

Εν κατακλείδι, όλα τα προαναφερόμενα είδη ψωμιού που εμπεριέχουν στη συνταγή τους τα διάφορα είδη δημητριακών που προαναφέραμε ή άλλα είδη αλευροποιίας που εντάσσονται στο 13% εντάσσονται εν τέλει στον χαμηλό ή στον κανονικό συντελεστή;

Για μία ακόμη φορά, αναφερόμαστε στο ότι πέραν των διαφόρων τύπων ψωμιού που παρασκευάζεται καθημερινά στα 15.000 αρτοποιεία της χώρας μας, υπάρχει μία τεράστια γκάμα αρτοπαρασκευασμάτων τα οποία διατίθενται καθημερινά για το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, και αποτελούν βασικά είδη διατροφής. Φρονούμε λοιπόν ότι τα φρέσκα παρασκευαζόμενα καθημερινά είδη του φούρνου της γειτονιάς εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στα είδη που παράγονται στον φούρνο της γειτονιάς, παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε στο εν λόγω ερώτημα ούτως ώστε με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου:

ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΡΤΟΥ

Τελευταίες αναρτήσεις   ―