ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Οκτ 14, 2021 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

Παγκόσμια ημέρα ψωμιού- 16 Οκτωβρίου 2021

Όπως όλοι γνωρίζετε, η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIBC).

Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής. Κατά διαστήματα λέγονται και ακούγονται διάφορα για το ψωμί, ότι δήθεν παχαίνει, ότι δήθεν δεν είναι θρεπτικό , ότι δήθεν πρέπει να καταναλώνουμε υποκατάστατά του για τους παραπάνω λόγους… Το ψωμί όμως από μόνο του ούτε ανθυγιεινό είναι ούτε παχυντικό! Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.

Η 16η Οκτωβρίου λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία για να απενοχοποιήσουμε το ψωμί και να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό για το πόσο υγιεινό είναι ούτως ώστε να παραμείνει στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.

Οι συνθήκες πέρυσι με τα έκτακτα μέτρα προστασίας και την έλευση της πανδημίας, δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν να γιορτάσουμε οι αρτοποιοί όλης της χώρας την γιορτή αυτή που συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής. Δεν μας επέτρεψαν επίσης να παρουσιάσουμε την έρευνα που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας για τα αρτοποιεία της χώρας μας και την αντιμετώπιση του καταναλωτικού κοινού στο ψωμί και στον χώρο παραγωγής του.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ποιοτική Έρευνα Στάσεων προς τους Παραδοσιακούς Φούρνους  συνοπτικά σας αναφέρουμε τα ακόλουθα.

Στην ενότητα της Αντίληψης των Καταναλωτών που Προτιμούν το Φούρνο, τα κριτήρια είναι:

  • Καλύτερη ποιότητα του ψωμιού
  • Δέσιμο με την παράδοση
  • Σχέση με τον φούρναρη

Στην Ενότητα για το Ποιο είναι το Φρέσκο Ψωμί, τα κριτήρια είναι:

  • Tο Φρεσκοζυμωμένο
  • Το Ελληνικό ψωμί

Τέλος στη Σχέση με τον Φούρνο της Γειτονιάς, οι καταναλωτές αποφάνθηκαν ότι

Ο φούρνος θεωρείται ένα Οχυρό της Παράδοσης

  • Εμπιστεύονται τον Αρτοποιό
  • Συνδέεται με θετικές αναμνήσεις και την γλύκα του ζεστού ψωμιού.

Η προσπάθειά και η ανάγκη μας όμως για την επιστροφή στην κανονικότητα, ας μας δώσει εφέτος το κίνητρο να γιορτάσουμε την 16η Οκτωβρίου όλοι οι αρτοποιοί της χώρας…

Ας δώσουμε την πληροφορία στον καταναλωτή ότι η μέρα αυτή είναι μέρα γιορτής, στολίζοντας τα μαγαζιά μας και προσφέροντας στον καταναλωτή αυτό που καθημερινά προσφέρουμε.. Φρέσκο, υγιεινό ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς!!!

Χρόνια Πολλά σε όλους μας!!

Μιχάλης Μούσιος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

 

Τελευταίες αναρτήσεις   ―