ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ

Νοέ 7, 2020 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

7-11-2020

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΡΤΟΠΟΙΟΥΣ

Απατεώνες προσπάθησαν, και από πάρα πολύ λίγους τα κατάφεραν, να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από αρτοποιούς των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ονόματα αυτοδιοικητικών των δύο Δήμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών ν. Τρικάλων Λάμπρο Κόγια, τα περιστατικά άρχισαν από την περασμένη Τρίτη στην Καλαμπάκα και συνεχίστηκαν μέχρι και προχθές στα Τρίκαλα, όταν απατεώνες τηλεφωνούσαν σε αρτοποιούς, υποκρινόμενοι αυτοδιοικητικούς και ζητούσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες ψωμιού, τις οποίες θα διέθεταν σε συνανθρώπους μας που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους, έλεγαν πως αυτοκίνητο του Δήμου (Τρικκαίων ή Μετεώρων) θα περνούσε από τον φούρνο να παραλάβει το ψωμί τμηματικά, πχ σε ποσότητες των 50 κιλών αναφέρει ο κ. Κόγιας και σημειώνει πως για την πληρωμή, ζητούσαν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του αρτοποιού και στην συνέχεια μέσω viper έστελναν πλαστό αποδεικτό κατάθεσης του ποσού σε ελληνική τράπεζα στον αρτοποιό, ώστε να του δείξουν πως όντως καταβλήθηκε το αντίτιμο, μόνο που το νούμερο στο αποδεικτικό ήταν δεκαπλάσιο από το πραγματικό, δηλαδή αντί για παράδειγμα 900 € που ήταν η αξία του προϊόντος, φαίνονταν κατάθεση 9.000.

Ο κ. Κόγιας εξηγεί πως πάντα το πιστωτικό ίδρυμα των απατεώνων ήταν διαφορετικό απ’ αυτό του επιχειρηματία, ώστε να επικαλεστούν την καθυστέρηση μεταξύ τραπεζών στην ένδειξη μεταφοράς χρημάτων ηλεκτρονικά στον υπολογιστή ή στο κινητό του αρτοποιού, διότι μετά το μήνυμα στο viper, ακολουθούσε τηλεφώνημα στον αρτοποιό, με τους απατεώνες σε κατάσταση πανικού ή οδυρόμενοι, να παρακαλούν να τους επιστραφεί η διαφορά (στο παράδειγμα 8.100€) , πάντα ηλεκτρονικά, σε λογαριασμό τους(που υποτίθεται ήταν του αυτοδιοικητικού) για να διορθωθεί το λάθος της πληκτρολόγησης ενός μηδενικού επιπλέον και ζητούσαν να γίνει αυτό άμεσα, καθώς είχαν επείγουσες ανάγκες, πχ άλλες πληρωμές.

Δυστυχώς 2-3 στην Καλαμπάκα έπεσαν θύματα, χάνοντας ποσά από 1.500 μέχρι 7.500 €, ενώ τα γνωστά περιστατικά εκτιμώνται γύρω στα 11.
Προσοχή και επιβεβαίωση

Στα Τρίκαλα χρησιμοποιήθηκε το όνομα του αντιδημάρχου Τρικκαίων Γιώργου Ζιώγα, αν και γράφηκε στο πλαστό αποδεικτικό λανθασμένα “Ζώγιας”.

Ο κ. Ζιώγας σχολιάζοντας το θέμα, τονίζει: «Καλό είναι όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουμε ποιος είναι ο συνομιλητής μας, όπως έξυπνα έκαναν οι αρτοποιοί καλώντας με στο τηλέφωνο. Να είμαστε υποψιασμένοι, διότι υπάρχουν άτομα που θέλουν να μας εξαπατήσουν».

Πηγή : Εφημερίδα Πρωινός Λόγος
Ματθαίος Μπίνας
Δημοσιογράφος

Τελευταίες αναρτήσεις   ―