«Ραντεβού στα φουρναράδικα» λένε στον Χατζηδάκη οι αρτοποιοί

Φεβ 13, 2014 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

Νέο μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση αυτή τη φορά με τους αρτοποιούς καθώς ο ΟΟΣΑ ζητά να καταργηθούν τα προκαθορισμένα βάρη που υπάρχουν στο ψωμί και να βγάζει ο κάθε φούρναρης και ο κάθε παραγωγός ψωμί σε ότι βάρος θέλει.

Τι ισχύει σήμερα

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος «υπάρχουν προκαθορισμένα βάρη βάση νόμου και παράλληλα έχουμε την υποχρέωση στην πινακίδα, ευδιάκριτα να αναγράφεται το βάρος του ψωμιού σε γραμμάρια και η τιμή του και η αναγωγή στην τιμή του κιλού.

Για παράδειγμα: μια φρατζόλα χωριάτικο ψωμί 250 γραμμαρίων, τιμή 70 λεπτά. Απο κάτω υπάρχει η τιμή κιλού 2,16 ευρώ.

Λέμε ναι στο ζύγι αλλά παντού, ξεκαθαρίζουν οι αρτοποιοί

«Με το ζύγι στο ψωμί θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργικότητα των καταστημάτων μας αλλά ακόμη και σύγχυση στον καταναλωτή. Τη μια μέρα θα πληρώνει κάποιος το ψωμί 70 λεπτά, την άλλη 68 και την άλλη 72 λεπτά» λέει ο κύριος Μούσιος και προσθέτει «όμως επειδή από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε οτι ο καταναλωτής πληρώνει τη φρατζόλα των 500 γραμμαρίων και παίρνει 400 γραμμάρια, ενώ στην πραγματικότητα δε συμβαίνει αυτό και επειδή επικοινωνιακά δεν μπορούσαμε να το αντικρούσουμε με κανένα τρόπο και για να μη θεωρήσει ο ελληνικός λαός οτι οι φουρναραίοι κλέβουν, λέμε ναι.

Συμφωνούμε να πωλείται το ψωμί με το ζύγι αλλά παντού λένε οι φουρναραίοι

Σε όλα τα σημεία πώλησης και στο σουπερ- μαρκετ, θα παίρνει ο καταναλωτής το ψωμί από το ράφι του τοστ ή το φρέσκο ή το κατεψυγμένο και ψημένο ψωμί, θα περνάει από τη ζυγαριά και μετά θα πηγαίνει στο ταμείο».

Που διαφωνούν οι αρτοποιοί

Κόκκινο πανί για τους αρτοποιούς είναι τα σημεία που ψηνουν κατεψυγμένο ψωμί να μην έχουν τον τίτλο του «φούρνου».
Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε έλληνα από 7 ετών εως 97 ετών τι ειναι φούρνος, θα μας πει οτι ειναι το μέρος που ζυμώνουμε και ψήνουμε το ψωμί. Εαν ο υπουργός προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση θα μας αλλάξει και τη γλώσσα, όχι μόνο το δόξα πατρί.

Σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε απάντηση, παρά μόνο μια αόριστη απάντηση που έδωσε σήμερα στη βουλή. Είπε δηλαδή οτι δε θα γίνουν άλλες αλλαγές εκτός από το ζύγι και οτι οσα αναφέρει η νομοθεσία για το κατεψυγμένο δε θα το πειράξει. Δεν ξέρουμε ακόμη, πρέπει πρώτα να δούμε το σχέδιο νόμου. Οτιδήποτε άλλο θα επιχειρήσει να ακουμπήσει την αρτοποιητική νομοθεσία και να εξισώσει το κατεψυγμένο με το φρέσκο ψωμί θα μας βρει απέναντι και δυνατά απέναντι. Ραντεβού στα φουρναράδικα λέμε στον υπουργό» είπε τέλος ο κύριος Μούσιος.

Πηγή: https://www.newsit.gr/ellada/rantevoy-sta-foyrnaradika-lene-ston-xatzidaki-oi-artopoioi/1648194/

Τελευταίες αναρτήσεις   ―