Αθήνα, 16.03.2021
Αρ. Πρωτ: 45111
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος αποτελεί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας, εκπροσωπώντας περί τους 15.000 αρτοποιούς στην Ελλάδα και απασχολώντας περί τους 140.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους
Η βιοτεχνική αρτοποιία αποτελεί έναν από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους που απέμειναν στην χώρα μας. Η εν γένει περίοδος της οικονομικής κρίσης, λόγω των μνημονίων, η αλματώδης αύξηση στις Α’ ύλες και στην ενέργεια που ήδη ξεκίνησε από το Καλοκαίρι του 2021 καθιστούν δύσκολη πλέον την λειτουργία τους, ενώ δυσχεραίνεται η δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων.
Επ’ αυτού, επαγόμαστε τα κάτωθι: Είναι γεγονός το ότι η ανθρωπότητα διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων ετών.
Μετά από μία δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση στην χώρα μας, εμφανίστηκε η Πανδημία με όλα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν, η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από 6 περίπου μήνες και το τραγικότερο, έναν πόλεμο που ήδη καταμετρά απώλειες ανθρώπων, δυστυχία, επιπτώσεις στην οικονομία και κατά συνέπεια πλήγμα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των εμπλεκόμενων κρατών αλλά και στις δικές μας.
Ήδη είμαστε αντιμέτωποι με μία «πρωτόγνωρη», ξέφρενη πορεία του τιμαρίθμου λόγω της ενεργειακής κρίσης που επιδεινώνεται καθημερινά από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και ήδη έχουμε βιώσει τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα, εμπορεύματα κ.λ.π που πιθανόν να συνεχιστούν εάν δεν επέλθει σύντομα η λήξη του πολέμου. Δυστυχώς η κρίση αυτή πλήττει «οριζόντια» την κοινωνία με περεταίρω κινδύνους όπως αύξηση των βασικών αγαθών και συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Ενδεικτικά και συνοπτικά θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε την επιβάρυνση κόστους παραγωγής των προϊόντων αρτοποιίας αλλά και στις επιχειρήσεις μας εν γένει.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΛΕΥΡΩΝ
Από το Καλοκαίρι του 2021 έχει επέλθει σχεδόν διπλασιασμός (80- 90%) της τιμής των σκληρών αλεύρων (κίτρινο) που προέρχονται από το σκληρό σιτάρι και ένα μέρος χρησιμοποιείται στην αρτοποίηση.
Αύξηση έως και τέλος του χρόνου 2021 της τάξης του 20 % στα μαλακά άλευρα που είναι το μεγαλύτερο μέρος που καταναλώνεται στην αρτοποίηση και στα προϊόντα αρτοποιίας.
Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν επιπλέον κατά 60 % τα μαλακά σιτηρά τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρτοποίηση, σε όλα τα προϊόντα αρτοποιίας και στον άρτο.
Σαν χώρα, παράγουμε μόνο το 20% των μαλακών σιτηρών ενώ το 80 % το εισάγουμε.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από το Καλοκαίρι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς ανατιμήσεις, οι οποίες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σε όλες τις ύλες που χρησιμοποιούμε στα καταστήματά μας (σουσάμια, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρα, υλικά συσκευασίας κ.λ.π). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλιέλαιο το οποίο από 1,30 Ευρώ το λίτρο έφτασε στο ποσό των 2, 80 Ευρώ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακολούθως, πρέπει να σημειωθεί η υπέρμετρη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η οποία καθιστά αδύνατη την βιωσιμότητα μιας μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης όπως αυτές που εκπροσωπούμε, και κατά συνέπεια την μη δυνατότητα στήριξης του καταναλωτή, κάτι που γινόταν μέχρι πρόσφατα, αφού προσπαθούσαμε να μην μετακυλήσουμε αυτά τα κόστη στον καθημερινό μας πελάτη.
Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εν γένει και οι επιχειρήσεις αρτοποιίας ειδικότερα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Πολλώ δε μάλλον το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τριπλασιασμό της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Επί παραδείγματι, ένας μικρός φούρνος της γειτονιάς από 1000 ΕΥΡΩ λογαριασμό ρεύματος το μήνα προ ενεργειακής κρίσης, τώρα καλείται να πληρώσει 3.000 Ευρώ. Ένα μεσαίο αρτοποιείο, από 2.000 Ε λογαριασμό ρεύματος προ κρίσης, τώρα καλείται να πληρώσει 6.000 Ε. Παράλληλες αυξήσεις έχουμε και στο φυσικό αέριο και έναν σχεδόν διπλασιασμό της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε (κλίβανοι και μεταφορικά μέσα), στα αρτοποιεία μας.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι 6,5 λεπτά/KW και στο φυσικό αέριο 2 λεπτά/KW. Προ ενεργειακής κρίσης το κόστος της KW ανέρχετο στα 0,10 Ε. Σήμερα είναι 0,33 Ε ( στα επαγγελματικά μας τιμολόγια)
Τα παραπάνω εκτιθέμενα αποδεδειγμένα έχουν επίπτωση στον τζίρο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου με μία μείωση περί το 20 %. Πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται ακόμα και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, διότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα κάλυψης των λειτουργικών εξόδων. Άξιο λόγου είναι επίσης ότι το τελευταίο διάστημα, αρκετοί συνάδελφοι δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους, δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος (απόδοση ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), προκειμένου να έχουν μια σχετική ρευστότητα ούτως ώστε να καλύψουν το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, προκειμένου να μην βάλουν «λουκέτο» στις οικογενειακές επιχειρήσεις τους.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω αιτούμαστε:
- Την ανάγκη επαναξιολόγησης αναφορικά με τα κόστη στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο, με διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
- Την μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης
- Την μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και αρτοσκευασμάτων, και υπαγωγή ΦΠΑ 6% αντί του 13% που είναι σήμερα, προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις μας και να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.
Για την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μιχάλης Μούσιος Κώστας Κεβρεκίδης