ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ

Σεπ 8, 2022 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Υπουργό Κον Κωνσταντίνο Σκρέκα

Κοιν/ση: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

-Υπουργό Κον Άδωνι Γεωργιάδη

Αθήνα, 08.09.2022

Αρ. Πρωτ:45135

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής αποτελεί ένα μείζον θέμα το οποίο απασχολεί και πλήττει μεγάλο ποσοστό των μελών μας, οι οποίοι αφενός μεν δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν, δεδομένου ότι υπέγραψαν σχετικό συμβόλαιο με τους παρόχους, αφετέρου δε, το σχετικό συμβόλαιο είναι προγενέστερο της δυσμενούς κατάστασης που δημιουργήθηκε με την «ενεργειακή κρίση» και αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα υπέρογκα κόστη. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει ευελιξία στην μεταξύ τους αρχική συμφωνία ούτως ώστε να λάβουν την κρατική επιδότηση.

Πιο συγκεκριμένα: Έχουμε διαπιστώσει μετά από επικοινωνία με πολλά μέλη της Ομοσπονδίας μας, ότι δεν τους έχουν αποδοθεί σωστά τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, τα οποία αντιστοιχούν στον κλάδο μας, με την δικαιολογία ότι όταν υπέγραψαν το συμβόλαιο με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, δεν προσκόμισαν το αποδεικτικό (έναρξη επαγγέλματος από την προσωποποιημένη πληροφόρηση του taxis) στο οποίο αναφέρεται ο Κ.Α.Δ (1071),ώστε να τους καταχωρήσουν ως Αρτοποιούς.

Με την προσκόμιση του εγγράφου μεταχρονολογημένα, ενώ μπορούν να το διορθώσουν και να αποδώσουν από εδώ και πέρα τις σωστές πιστώσεις, εντούτοις για όλο το προηγούμενο διάστημα (από 1/1/2022) αρνούνται την αναδρομική πίστωση καθώς αναφέρουν ότι είναι χρήματα που δίνονται από το κράτος και όχι από τον πάροχο, οπότε και θα πρέπει το υπουργείο να αναλάβει την διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Θεωρούμε ότι είναι άδικη η αντιμετώπιση αυτή προς τον επαγγελματία Αρτοποιό, καθώς κανένας δεν είχε ενημερωθεί από τον οποιονδήποτε πάροχο, ότι για να του πιστωθεί η συγκεκριμένη πίστωση θα έπρεπε να προσκομίσει το συγκεκριμένο έγγραφο.

Τα ποσά που δεν έχουν αποδοθεί για όλο αυτό το διάστημα (1/1/2022 μέχρι σήμερα) είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία κάθε επιχείρησης του κλάδου μας και είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά θα δώσετε μια άμεση λύση, ώστε να αποκατασταθεί η άδικη αντιμετώπιση από την πλευρά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους επαγγελματίες Αρτοποιούς.

Ως προς τα παραπάνω σας παραθέτουμε έγγραφη απάντηση που έλαβε συνάδελφός μας αρτοποιός από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με τον οποίο συνεργάζεται:

…..” Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την ενεργοποίηση των παροχών σας στην εταιρία μας δεν μας προσκομίσατε κάποιο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είναι αρτοποιείο  (ΚΑΔ 1071) με αποτέλεσμα να μην λάβετε την κρατική επιδότηση που ορίζει η διαδικασία για τα αρτοποιεία.  Θα ενημερώσουμε να γίνει διόρθωση του ΚΑΔ σύμφωνα με το επισυναπτόμενο έγγραφο που μας στείλατε αλλά όσο αφορά την αναδρομική πίστωση της κρατικής επιδότησης  δεν μπορεί να γίνει διότι τα συγκεκριμένα χρήματα δίνονται από το κράτος και όχι από εμάς. “….

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση και ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις άμεσες ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γενικός Γραμματέας

Μιχάλης Μούσιος                                                                   Κώστας Κεβρεκίδης

 

 

Τελευταίες αναρτήσεις   ―