16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ

Οκτ 16, 2023 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), προκειμένου να τιμηθεί το βασικότερο είδος της διατροφής μας αλλά και το επάγγελμά μας.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα διατροφής, αφού το ψωμί θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος της διατροφής μας, το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής που βρίσκεται στην βάση της διατροφικής πυραμίδας.

Συνάδελφοι,

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που έχει το ψωμί. Ένα τρόφιμο τόσο πλούσιο σε γεύση μα τόσο απλό.. Νερό, αλεύρι και μαγιά! Τρία υλικά που ζυμωμένα με αγάπη ποιούν τον άρτο. Που κάνουν όλους μας αρτοποιούς!

Περνώντας τα χρόνια, δημιουργήθηκαν και άλλες προσμίξεις, άλλες γεύσεις.. Έγινε ένα ανταγωνιστικό σε γεύση και ποιότητα  προϊόν και για χάρη του δημιουργήσαμε και Πρωτάθλημα και Εθνική ομάδα αρτοποιίας. Γιατί θέλουμε να το τιμήσουμε! Για την ποικιλία των γεύσεων που ικανοποιεί την κάθε γευστική απαίτηση αλλά και για την απενοχοποίησή του στο γεγονός ότι πολλές φορές παρουσιάζεται ως ένα τρόφιμο παχυντικό, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συντροφεύει κάθε γεύμα μας, από το πρωινό μας κουλούρι μέχρι το βραδινό οικογενειακό δείπνο μας.

Και καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε όλοι μας παροιμίες και εκφράσεις της καθημερινότητάς μας οι οποίες αποτυπώνουν συναισθήματα, οικονομική κατάσταση, προλήψεις, κοινωνικές καταστάσεις:

ΚΟΙΝΩΝΙΑ:

  • Φάγαμε Ψωμί κι Αλάτι:  Έχουμε ζήσει πάρα πολλά μαζί, εύκολες και δύσκολες καταστάσεις.
  • Να τιμάς το Ψωμί που τρως : Συμβουλή ή προτροπή να σέβεται κάποιος την δουλειά του.
  • Μα το Ψωμί που τρώω: Πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στο ψωμί.

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ

  • Όταν κομμάτι ψωμιού πέσει κάτω από τον τραπέζι την ώρα του φαγητού και δεν το δεις και ζητήσεις άλλο, τότε κάποιος από την οικογένεια πεινάει.
  • Όταν αφήνεις την τελευταία σου μπουκιά στο τραπέζι, αφήνεις όλη τη δύναμή σου.
  • Το καρβέλι δεν πρέπει να είναι ανάποδα στο τραπέζι, έρχονται αναποδιές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Για ένα κομμάτι ψωμί το αγόρασα: Το αγόρασα πολύ φθηνά.
  • Αυτό είναι ψωμοτύρι για μένα: Είναι εύκολη δουλειά για μένα.
  • Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί: H δουλειά αυτή είναι σίγουρη ή θα αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους!!

Μιχάλης Μούσιος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

 

Τελευταίες αναρτήσεις   ―