Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα και αγαθά

Μάι 17, 2019 | Δελτία τύπου / Ανακοινώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, από 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και αγαθών.

Η μείωση αφορά τα εξής:

– Από το 24% στο 13%σε βασικά είδη διατροφής

– Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

– Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση. Η σχετική ρύθμιση, ψηφίστηκε την Τετάρτη 15.05.2019 στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το α. 121: Αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή:

Ενδεικτικά τα είδη που μετατάσσονται στο 13%: Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνικά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα, μη αεριούχα, η παράδοση νερού, ζάχαρα και ζαχαρώδη παρασκευάσματα, κακάο και παρασκευάσματα αυτού, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα κάθε είδους ή το γάλα. Είδη ζαχαροπλαστικής, προϊόντα αλευροποιίας, άμυλα κάθε είδους, λίπη και λάδια ζωικά ή φυτικά, ελαιόλαδο και τα κλάσματά του.

Παρακαλείσθε λοιπόν να προσαρμόσετε τις ταμειακές σας μηχανές στους αντίστοιχους συντελεστές ΦΠΑ, προκειμένου να είμαστε σύννομοι με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Μόλις εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική ΠΟΛ θα σας κοινοποιηθεί ώστε να ενημερωθείτε λεπτομερέστερα.

Τελευταίες αναρτήσεις   ―