Εδώ ζυμώνεται εδώ ψήνεται   ―

Συστατικά άρτου: Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ , το οποίο ανήκει στις βιταμίνες Β,  είναι βασικό συστατικό της δημιουργίας ερυθρών και λευκών κυττάρων του αίματος στο μυελό των οστών όπως επίσης είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης κυτταροδιαίρεσης όπως η παιδική ηλικία και η εγκυμοσύνη .

Το όνομά του φυλλικό οξύ προήλθε από τη  λατινική λέξη foliumπου σημαίνει φύλλο.

Το Υπ. Υγείας της Μ. Βρετανίας συμβουλεύει ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να συλλάβουν πρέπει να παίρνουν 400μgr φυλλικού οξέος ημερησίως σαν επιπρόσθετο διατροφής μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα τηςκύησης. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι το φυλλικό οξύ έχει προστατευτική δράσησε ασθένειες που σχετίζονται με γενετικές δυσμορφίες στα βρέφη, κυρίως σε ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (spina bifida).

Υπάρχουν τρεις πιθανοί δρόμοι για απορρόφηση  επιπλέον φυλλικού οξέος σε μια διατροφή:

α. περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ όπως τα πράσινα λαχανικά.
β. τρόφιμα ενισχυμένα με φυλλικό οξύ
γ. πρόσληψη φυλλικό οξύ μέσω φαρκευτικού προϊόντος.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος

Άντρες

Γυναίκες

(19+)

(19+)

εγκυμοσύνη

θηλασμός

400 µg

400 µg

600-800 µg

500 µg

Ο καλύτερος δυνατός τρόπος πρόσληψης φυλλικού οξέος είναι μέσω της διατροφής ψωμιούκαι δημητριακών στο πρωινό τα οποία έχουν φυλλικό οξύ.

Το ψωμί είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Μια φέτα  ψωμιού ολικής άλεσης (granary) θα προσθέσει 35μgr φυλλικού οξέος ενώ μια φέτα ψωμιού ολικής άλεσης(wholemeal) 15 μgr. Μια φέτα λευκού ψωμιού θα μας δώσει 11 μgr.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένη πρόσληψηφυλλικού οξέος βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφράγματος και καρδιακώνεπεισοδίων, μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστείνης – ουσία που ευθύνεται για τα καρδιακά επεισόδια – στο αίμα, μειώνοντας το ρίσκο με ένα μηχανισμό όμοια με αυτόν της μείωσης της χοληστερόλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα, συνταγές & συμβουλές, στη σελίδα μας Εδώ ζυμώνεται εδώ ψήνεται!

Εγγραφείτε στο newsletter μας:

© 2024 Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος
Created by: _Pinged